In deze blog gaan we van start met 10 tips voor het maken van de mooiste newbornfoto's. Wat heb je nodig, wat zijn de beste momenten voor een shoot en nog veel meer. Laten we van start gaan.

1. Leeftijd van de newborn

Hoe jonger de baby hoe langer en vaker de slaapjes zijn. Dit geeft je de meeste tijd om een goeie shoot te doen. Soms wil men juist even wachten om de baby en moeder even 'bij te laten komen' van de bevalling. Bijvoorbeeld na een heftige bevalling. Ergens tussen de 6-12 dagen is ideaal maar later kan zeker. Elke fase brengt weer iets nieuws en het kindje ontwikkeld steeds meer uitdrukkingen. Dit zorgt ervoor dat het zeker ook later erg leuk is om een shoot te doen. 

2. Het tijdstip van de newbornshoot

Meestal wil je het liefste dat het kindje lekker aan het slapen is. Dit is vooral na een heerlijke voeding. Probeer voordat het kindje eten krijgt dan ook helemaal klaar met de opbouw van je set te zijn. Je kunt dan optimaal gebruik maken van het fijne slaapmomentje van het kindje om de mooiste foto's te maken.

3. Gebruik van daglicht

Het liefste maak je gebruik van daglicht. Het effect is zachter en een stuk natuurlijker dan flitslicht. Is het echt donker werk dan met daglicht lampen. 

4. Werk met props waar jij je ook goed bij voelt

Een ouder kan heel veel wensen hebben voor een shoot. Moeilijke poses, ingewikkelde props. Werk alleen op een manier die goed bij je past en goed voor jou voelt. Veiligheid altijd voorop dus weet wat je doet. WIl je van tevoren veilig oefenen? Denk dan eens aan een Standinbaby

5. Geen overkill aan keuze

De keuze is reuze wat props betreft maar zorg niet voor een overkill aan keuzemateriaal. Informeer van tevoren waar de ouders van houden. Welke kleuren, wel of geen kleertjes, mandjes e.d. Maak daarna een aantal presets. Zo weet je zeker dat alles bijelkaar past en de ouders geen moeite hebben met het maken van keuzes. Het is immers al spannend genoeg.

6. Zorg voor een rustige omgeving.

Maak het een rustig en intiem moment tussen jou, de ouders en de baby. Liever geen andere familieleden en bezoek om te tenen. Dit zorgt voor een onrustige omgeving. 

7. Safety first bij de newbornshoot

Vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop. Zorg dat er altijd een spotter klaar staat wanneer je die nodig hebt. Dus een van de ouders. Deze houdt het kindje ook in de gaten en ondersteunt het waar nodig. 

8. Zorg dat je snel en soepel kunt wisselen met je set.

Zorg dat je je benodigde spullen bij de hand hebt en dat je soepeltjes en snel kunt wisselen met je set. Bij een achtergrondsysteem kun je bijvoorbeeld meerdere doeken alvast klemmen zodat je ze kunt omslaan en niet helemaal alles uit elkaar hoeft te halen.
Bij het wrappen met een andere doek maar in dezelfde houding kun je het kindje bijvoorbeeld eerst in een wrappingbuddy wrappen zodat de houding hetzelfde blijft en je niet steeds de armpjes en beentjes hoeft te positioneren. Hoe meer gefrummel hoe groter de kans dat de baby rustig blijft doorslapen.

9. Licht de ouders in wat er gaat gebeuren

Voor de ouders kan het enorm spannend zijn wat er allemaal gaat gebeuren. Door ze mee te nemen in je proces en je ideetjes zullen ze er meer ontspannen in staan en dit zorgt ook voor een gunstig effect op de baby. 

10. Ongelukjes

Een plasongelukje zit in een klein hoekje. Werk je met een stoffen beanbag zorg er dan voor dat je er een kraammatje op legt. Zorg ook voor een extra backdrop en bijv. wrap. Ook kun je de luier aanhouden. Deze werk je weg met een wrap maar ook met een nappy cover in huidskleur.

 

Foto: kevinvandeplassche.be